Робоча віза в Польщу та дозвіл на роботу

Дозвіл на роботу в Польщі та робочі візи: основні правила та зміни з 1 січня 2018 року

Що потрібно для офіційного працевлаштування в Польщі?

  1. Мати підставу перебувати та працювати на території Польщі. Наприклад, польську робочу візу.
  2. Мати дозвіл на роботу та працювати на умовах, вказаних у цьому дозволі або у заяві роботодавця.
  3. Підписати трудовий договір з роботодавцем.

Види національних робочих віз в Польщу

Ви можете відкрити польську робочу візу типу D на підставі дозволу про роботу:

  1. D 05 a – інша робота – робота на період 6 місяців впродовж 1го календарного року
  2. D 05 b – сезонна робота – робота на період 9 місяців впродовж 1го календарного року

Майте на увазі: Ви зможете працювати тільки на роботодавця, вказаного у Вашій заяві або у дозволі на роботу.

Наслідки нелегального працевлаштування в Польщі

У разі нелегального працевлаштування Вам загрожує грошовий штраф або депортація з Польщі. Майте на увазі: якщо буде винесено позитивне рішення щодо депортації, воно буде занесене до Шенгенської інформаційної системи. Це може бути причиною відмови у в’їзді до країн, що входять до Шенгенської зони.

Подайте заявку на робочу візу в Польщу або запрошення від роботодавця

Документи, необхідні для офіційного працевлаштування в Польщі:

  • На підставі заяви роботодавця видається дозвіл на роботу.

    Види дозволів на роботу:

    А – видається особам, які працюють у Польщі за контрактом, трудовим договором, укладеним із роботодавцем;

    B – видається особам, які виконують функції члена правління підприємства;

    C, D, E – видається особам, які направлені іноземними підприємствами для роботи у одному з польських підприємств.

  • Дозвіл на тимчасове проживання та роботу – надається іноземцям на підставі заяви. Видається воєводою.
  • Дозвіл на сезонну роботу (вид S, увійшов в дію починаючи з 01.01.2018) – видається особам старостою на підставі заяви роботодавця. Такий дозвіл дає право працювати на всіх роботах, визнаних сезонними, на період 9 місяців впродовж 1го календарного року. Працювати на сезонних роботах можливо лише за наявності такого дозволу.
  • Заява про намір працевлаштування іноземця (згідно змін від 01.01.2018) – дає право на виконання несезонних робіт на період 6 місяців впродовж 1го календарного року. Працівників з України, Грузії, Вірменії, Росії, Білорусі повинен зареєструвати роботодавець у повітовому управлінні.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

  1. Надання працівнику дозволу на роботу на спрощених умовах. Якщо роботодавець налаштований співпрацювати з Вами тривалий час, а Ви були працевлаштовані в нього на основі трудового договору та заяви про працевлаштування, то через 3 місяці Вашої праці роботодавець зможе звернутися до воєводи і підписати у нього заяву про надання Вам дозволу на роботу на спрощених умовах.
  2. Отримання дозволу на багатосезонну роботу. Громадянам України, Грузії, Вірменії, Росії, Білорусі, які виконували у одного роботодавця сезонну роботу хоча б 1 раз за попередні 5 років, можуть претендувати на отримання спеціального дозволу на багатосезонну роботу. Особа вноситься до реєстру сезонної роботи на наступні 3 роки, впродовж яких зможе отримувати візу.
  3. Види договорів з роботодавцем. У Польщі іноземці можуть виконувати роботи на підставі різних видів договорів. Це може бути договір підряду, трудовий договір, договір доручення тощо. Трудовий договір – найбільш розповсюджений вид договору, де чітко вказані права працівників.
  4. Зазвичай саме роботодавець є ініціатором робіт: дозволу на роботу, заяви про працевлаштування, дозволу на сезонну роботу тощо.

Безкоштовні консультації щодо питань працевлаштування та його законності надає Державна інспекція праці. Також інспекція розглядає скарги щодо недотримання роботодавцями норм трудового законодавства. У кожному воєводському місті працюють окружні інспектори праці. За посиланням www.pip.gov.pl можна знайти більш детальну інформацію щодо роботи інспекції.

ОСТАННІ ЗМІНИ ВІД 1 СІЧНЯ 2018 РОКУ

Подання заяви про намір працевлаштування:

  • Роботодавець повинен повідомити управління праці про присутність або відсутність (впродовж тижня з дня початку робіт, зазначеного у заяві) працівника на роботі;
  • Заява також може стосуватися видів діяльності, для працевлаштування в яких не видається дозвіл на сезонну роботу;
  • В управлінні праці при підрахунку періодів виконання роботи будуть враховуватися періоди, які було вказано в заяві. Якщо працівник закінчив роботу раніше, ніж вказано в заяві, потрібно повідомити про це управління праці. Такі дані може надати роботодавець або працівник особисто. У разі надання недостовірної інформації можна отримати штраф.

Чи можна змінити роботодавця?

Так. Під час працевлаштування працівника за заявою або за дозволом на сезонну роботу працівник може змінити роботодавця. Врахуйте: роботодавець повинен забезпечити працівника новим документом, який дозволить працювати легально.

Дозвіл на сезонну роботу:

  • Видається іноземцям з країн, що не належать до ЄС та Єдиного економічного простору (ЄЕП). Заяви на працевлаштування видаються громадянам України, Грузії, Вірменії, Росії та Білорусі.
  • Дає працівнику право працювати у тих галузях, які визнані сезонними;
  • Працівник може працювати до 9 місяців впродовж 1го календарного року. Цей термін відраховується від дня в’їзду працівника до Шенгенської зони.
  • Спочатку роботодавець надає в управління праці копію документу, який дозволяє перебування працівника у країні. Також він подає інформацію про адресу проживання працівника в Польщі. Після цього управління праці дає дозвіл на сезонну роботу і працівник може офіційно працевлаштуватися. Працівник може розпочинати роботу як тільки роботодавець подає до управління повідомлення про прибуття.

Особливості працевлаштування:

  • Роботодавець повинен надати працівнику примірник договору на зрозумілій для працівника мові;
  • Договір про працевлаштування має бути укладений у письмовій формі;
  • Роботодавець повинен перевірити термін дії документів працівника (які дають право перебувати та працювати у Польщі) та зробити їх копію.
  • Впродовж тижня роботодавець повинен зареєструвати працівника для отримання медичного та соціального страхування. Це дає право працівнику отримувати виплати у разі хвороби, нещасного випадку, що стався на виробництві тощо.

При укладенні трудового договору працівник має право отримувати винагороду не меншу за мінімальну у Польщі. Станом на 2018 рік це 2100 злотих брутто. Мінімальна погодинна ставка становить 13,7 злотих брутто. Такий розмір винагороди не стосується договору підряду, але стосується договору доручення.

Етапи працевлаштування в Польщі

  1. Знайдіть хорошого роботодавця та отримайте робоче запрошення. Як це зробити? Є кілька способів. По-перше, ви можете зайнятися таким пошуком самі, систематично переглядаючи оголошення в Інтернеті, вивчаючи пропозиції в газетах. По-друге, ви можете звернутися до посередників, тобто в кадрове агентство, де вам допоможуть знайти хорошу вакансію, детально проконсультують щодо умов працевлаштування та після погодження усіх деталей підготують повний пакет документів для виготовлення візи.
  2. Отримайте національну візу. Це обов'язковий етап працевлаштування, який передбачає подачу документів і подальше отримання візи.
  3. Отримайте спеціальний дозвіл на працевлаштування - Zezwolenie na Pracę. Такий дозвіл знадобиться, якщо термін піврічної робочої візи вже закінчився, а карту побиту ви ще не оформили.

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ БЕЗ РИЗИКІВ

Дотримуйтесь простих правил:

  • Ви не зобов’язані нікому віддавати свій паспорт та інші документи, які посвідчують Вашу особу;
  • Не співпрацюйте з нелегальними посередниками;
  • Зробіть копію дозволу на роботу, заяви про працевлаштування;
  • Якщо Ви звертаєтесь до польського агентства з тимчасового працевлаштування, перевірте, чи має воно сертифікат. Зробити це можна за посиланням: stor.praca.gov.pl.
  • Обов’язково перевірте дані про Вашого роботодавця: сконтактуйте з ним по телефону або перевірте дані про нього в Інтернеті. www.stat.go.pl/regon/ та www.krs-online.com.pl – дві спеціальні бази для перевірки даних.

Подайте заявку на робочу візу в Польщу або запрошення від роботодавця

Які документи потрібні для оформлення робочої візи в Польщу?

Перелік документів для отримання робочої візи в Польщу:

  • Закордонний паспорт, де ще залишається хоча б дві вільні сторінки, а термін дії якого виходить не раніше, ніж за 3 місяці після останнього планованого виїзду з території ЄС;
  • Український паспорт;
  • Копія внутрішнього паспорту – 1, 2 сторінка, сімейний стан, прописка;
  • Копія закордонного паспорту – перша сторінка,сторінки з візами;
  • Заповнена анкета на візу
  • 2 фотографії не більш як піврічної давності. Не забудьте вказати у фотосалоні, що вам потрібні фото саме на візу, так як вони відрізняються від звичайних фото на документи (обличчя має займати 70-80% фотографії);
  • Консульський збір 35 євро (для шенген-візи). При оформленні національної польської візи консульський збір відсутній;
  • Якщо ви подаєте документи на робочу візу через візовий центр, то також потрібно заплатити візовий збір, який становить 18,5 євро по діючому курсу, і подати оригінал квитанції про оплату; 
  • Підтвердження вашого фінансового забезпечення – довідка з банку про стан та рух ваших коштів за останні 6 місяців, а також довідка з робочого місця та довідка про зарплату (при виготовленні робочої шенген-візи);
  • Страховий поліс. Ціна залежить від різновиду страхового полісу;
  • Оригінал і копія документів, які підтвердять мету вашої поїздки:

Підставою для отримання візи є запрошення від роботодавця. Це засвідчення від польської сторони про намір надання роботи для іноземця, або дозволу на роботу відповідним урядом, по місцю реєстрації роботодавця. Типове запрошення від роботодавця або воєводи містить в собі такі дані:

  • Назву і дані фірми , яка запрошує
  • Дані працівника ,якого фірма запрошує(Ім’я,прізвище,дата народження,місце прописки,дані закордонного паспорту)
  • Мету та тривалість візиту
  • Підписи і печатки фірми,яка запрошує
  • Є зареєстрованим в управлінні праці (Urząд Pracy) і має відповідний реєстраційний номер

Скільки коштує робоча віза в Польщу

Вартість робочої візи в Польщу, піврічної або річної з терміном перебування пів року, 18,5 євро - це візовий збір у пункті прийому візових анкет, що сплачується у Кредо або Ідеа банку. Також ціна робочої візи в Польщу може залежати від додаткових послуг та необхідних документів, наприклад при потребі знаходження вакансії та отримання запрошення від роботодавця. Для детальної інформації про вартість віз дивіться наші пакети послуг.

Робоча віза в Польщу

Робоча віза в Польщу для українців, оформлена через нашу візову агенцію, не забере у Вас жодних додаткових витрат, крім обов'язкового для всіх візового збору в пункті прийому візових анкет, оскільки у її вартість також входить страховка, заповнена анкета, запрошення від роботодавця та інформаційні послуги компанії.

Повну допомогу для відкриття робочої візи в Польщу вам нададуть представники нашої фірми. Ми працюємо по всій Україні, тому незалежно від того чи містом вашого перебування є: Івано-Франківськ, Львів, Луцьк, Харків, Київ, Вінниця, Ви завжди можете звернутися до нас для виготовлення робочої візи в Польщу та працевлаштування.

Подайте заявку на робочу візу в Польщу або запрошення від роботодавця

Хочете отримати роботу в Польщі?

Зв'яжіться з нами:

  • +38 (068) 408-87-66
  • +38 (063) 992-95-24
  • robota@visa-pro.com.ua

ми в соц. мережах
              

або

  • Надішліть заявку Замовте дзвінок

Пошук

Наші переваги

  • Організація доїзду до місця роботи
  • Доступні вакансії з проживанням та харчуванням
  • Інформаційна координація
  • Повна візова підтримка
  • Безкоштовна одноразова заміна місця роботи

Калькулятор заробітку в Польші

Введіть дані:
оплата за годину (злотих/год)
робочих годин на день
робочих днів в тиждень
місяців роботи
Результат:
Повний заробіток (за 3 міс.) 9504 zl
Чистий заробіток на місяць 3168 zl/міс
В гривнях 22176 грн/міс
>> Розширений калькулятор

Калькулятор візи

Карта вакансій

Кращі роботодавці

Вакансії на роботу

Маєте запитання?напишіть на e-mail чи зателефонуйте нам (068) 4088766, (063) 9929524